wtorek, 31 lipca 2012

Ryba z niebieskimi ościami.



Jedzenie ryb sprawia mi zawsze niemały kłopot – ciężko jest przebrnąć przez liczne ości i nie lubię uczucia, że może o jakiejś zapomniałem i ta gotowa mi za chwilę stanąć w gardle. Jeżeli macie podobny problem to belona jest rybą właśnie dla Was!

Jej ości są koloru niebieskiego więc bez problemu będziecie w stanie wyłuskać wszystkie ( niebieski barwnik to skutek działania biliwerdyny - związku chemicznego występującego w naturze, nadającego turkusowe zabarwienie).

Belona występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym i Morzu Bałtyckim. Wydłużonym kształtem przypomina nieco węgorza, lecz ma znacznie wydłużoną
głowę z charakterystycznym „dziobem” i ostrymi zębami, ma też inny kolor.
Mięso belony jest jasne, ma bardzo delikatny smak i przyjemną konsystencję. Rybę najczęściej przeznacza się do wędzenia, lecz dobrze smakuje także smażona. Moim zdaniem jednak niezapomnianych wrażeń kulinarnych dostarcza przygotowana na grillu, gdyż po pierwsze jest w takiej postaci najzdrowsza, a po drugie zachowuje idealną kruchość.

Belonada to odbywający się co roku festyn i zarazem turniej w poławianiu belony. Sezon na tę pyszną rybę trwa nad Bałtykiem około tygodnia i tylko raz roku możemy nacieszyć swoje podniebienia i żołądki jej smakiem.

Wędkarze łowią belonęw trakcie tarła w Zatoce Gdańskiej jako przynęty używając najczęściej
szprotek. Podobno złapanie ryby nie nastręcza kłopotów, a jak powiedział spotkany w Pucku uczestnik turnieju „ryby praktycznie same wskakują na pokład”.

Niepowtarzalną okazję do skosztowania świeżej Belony będziecie mieli za rok, najprawdopodobniej w ostatnim i przedostatnim tygodniu maja. Zapraszam nad Zatokę Gdańską!
(Dobrą Belonę prosto z kutra rybackiego można w „sezonie łownym” zakupić niemal codziennie w godzinach porannych w Gdyni Orłowie na lewo od mola i w puckim porcie – google it ) .

Niebieskie ości belony bardzo łatwo wyjąć. Na zdjęciu ryba z grilla. Foto zrobione podczas festynu Belonada 2012.
Agata i jej wędzona, belonowa zdobycz. Foto z festynu Belonada 2012 w Pucku.
Agata pokazuje kręgosłup zgrillowanej rby. Cena na festynie - ok. 8 zł (w tym frytki, surówka i cytrna).





14 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ciekawe czy tp gryzie :-)

Anonimowy pisze...

nawet smaczna, i chuda :)

Anonimowy pisze...

pycha

Anonimowy pisze...

wyśmienita... nic dodać nic ująć... pyszna

Unknown pisze...

Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie

Unknown pisze...

Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie

Unknown pisze...

Bzdury piszesz niech ci odgryzie głupi łeb

Unknown pisze...

Jutro jadę na belonę zobaczymy jaki będzie efekt

Anonimowy pisze...

Wygląda to super. Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

Anonimowy pisze...

Pierwszy raz widzę taką rybę i już mnie oczywiście zastanawia jak ona smakuje. Jeśli chodzi o mnie to ja bardzo chwalę sobie rybę od https://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę powiedzieć, że właśnie to z tej firmy kupuję łososia. Tym bardziej, że w końcu ryba jest bardzo zdrowa.

Natalia Zimniewicz pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

Anonimowy pisze...

56 yr old Account Coordinator Derrick Cater, hailing from Drumheller enjoys watching movies like "Outlaw Josey Wales, The" and Driving. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. kliknij, aby przesledzic

Anonimowy pisze...

adwokat rzeszow podzial majatku

Prześlij komentarz