wtorek, 31 lipca 2012

Ryba z niebieskimi ościami.



Jedzenie ryb sprawia mi zawsze niemały kłopot – ciężko jest przebrnąć przez liczne ości i nie lubię uczucia, że może o jakiejś zapomniałem i ta gotowa mi za chwilę stanąć w gardle. Jeżeli macie podobny problem to belona jest rybą właśnie dla Was!

Jej ości są koloru niebieskiego więc bez problemu będziecie w stanie wyłuskać wszystkie ( niebieski barwnik to skutek działania biliwerdyny - związku chemicznego występującego w naturze, nadającego turkusowe zabarwienie).

Belona występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym i Morzu Bałtyckim. Wydłużonym kształtem przypomina nieco węgorza, lecz ma znacznie wydłużoną
głowę z charakterystycznym „dziobem” i ostrymi zębami, ma też inny kolor.
Mięso belony jest jasne, ma bardzo delikatny smak i przyjemną konsystencję. Rybę najczęściej przeznacza się do wędzenia, lecz dobrze smakuje także smażona. Moim zdaniem jednak niezapomnianych wrażeń kulinarnych dostarcza przygotowana na grillu, gdyż po pierwsze jest w takiej postaci najzdrowsza, a po drugie zachowuje idealną kruchość.

Belonada to odbywający się co roku festyn i zarazem turniej w poławianiu belony. Sezon na tę pyszną rybę trwa nad Bałtykiem około tygodnia i tylko raz roku możemy nacieszyć swoje podniebienia i żołądki jej smakiem.

Wędkarze łowią belonęw trakcie tarła w Zatoce Gdańskiej jako przynęty używając najczęściej
szprotek. Podobno złapanie ryby nie nastręcza kłopotów, a jak powiedział spotkany w Pucku uczestnik turnieju „ryby praktycznie same wskakują na pokład”.

Niepowtarzalną okazję do skosztowania świeżej Belony będziecie mieli za rok, najprawdopodobniej w ostatnim i przedostatnim tygodniu maja. Zapraszam nad Zatokę Gdańską!
(Dobrą Belonę prosto z kutra rybackiego można w „sezonie łownym” zakupić niemal codziennie w godzinach porannych w Gdyni Orłowie na lewo od mola i w puckim porcie – google it ) .

Niebieskie ości belony bardzo łatwo wyjąć. Na zdjęciu ryba z grilla. Foto zrobione podczas festynu Belonada 2012.
Agata i jej wędzona, belonowa zdobycz. Foto z festynu Belonada 2012 w Pucku.
Agata pokazuje kręgosłup zgrillowanej rby. Cena na festynie - ok. 8 zł (w tym frytki, surówka i cytrna).





6 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ciekawe czy tp gryzie :-)

Anonimowy pisze...

nawet smaczna, i chuda :)

Anonimowy pisze...

pycha

Anonimowy pisze...

wyśmienita... nic dodać nic ująć... pyszna

Bernhard Mayer pisze...

Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie

Bernhard Mayer pisze...

Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie

Prześlij komentarz