Jedzenie ryb sprawia mi zawsze niemały kłopot – ciężko jest przebrnąć przez liczne ości i nie lubię uczucia, że może o jakiejś zapomniałem i ta gotowa mi za chwilę stanąć w gardle. Jeżeli macie podobny problem to belona jest rybą właśnie dla Was!
Jej ości są koloru niebieskiego więc bez
problemu będziecie w stanie wyłuskać wszystkie ( niebieski barwnik
to skutek działania biliwerdyny -
związku chemicznego
występującego w naturze, nadającego turkusowe zabarwienie).
Belona występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym i Morzu Bałtyckim. Wydłużonym kształtem przypomina nieco węgorza, lecz ma znacznie wydłużoną
głowę z charakterystycznym „dziobem” i ostrymi zębami, ma też inny kolor.
Mięso belony jest jasne,
ma bardzo delikatny smak i przyjemną konsystencję. Rybę
najczęściej przeznacza się do wędzenia, lecz dobrze smakuje także
smażona. Moim zdaniem jednak niezapomnianych wrażeń kulinarnych
dostarcza przygotowana na grillu, gdyż po pierwsze jest w takiej
postaci najzdrowsza, a po drugie zachowuje idealną kruchość.
Belonada to odbywający się co roku festyn i zarazem turniej w poławianiu belony. Sezon na tę pyszną rybę trwa nad Bałtykiem około tygodnia i tylko raz roku możemy nacieszyć swoje podniebienia i żołądki jej smakiem.
Wędkarze łowią belonęw trakcie tarła w Zatoce Gdańskiej jako przynęty używając najczęściej
szprotek. Podobno złapanie ryby nie nastręcza kłopotów, a jak powiedział spotkany w Pucku uczestnik turnieju „ryby praktycznie same wskakują na pokład”.
Niepowtarzalną okazję
do skosztowania świeżej Belony będziecie mieli za rok,
najprawdopodobniej w ostatnim i przedostatnim tygodniu maja.
Zapraszam nad Zatokę Gdańską!
(Dobrą Belonę prosto z
kutra rybackiego można w „sezonie łownym” zakupić niemal
codziennie w godzinach porannych w Gdyni Orłowie na lewo od mola i w
puckim porcie – google it ) .
![]() |
Niebieskie ości belony bardzo łatwo wyjąć. Na zdjęciu ryba z grilla. Foto zrobione podczas festynu Belonada 2012. |
![]() |
Agata i jej wędzona, belonowa zdobycz. Foto z festynu Belonada 2012 w Pucku. |
![]() |
Agata pokazuje kręgosłup zgrillowanej rby. Cena na festynie - ok. 8 zł (w tym frytki, surówka i cytrna). |
6 komentarze:
Ciekawe czy tp gryzie :-)
nawet smaczna, i chuda :)
pycha
wyśmienita... nic dodać nic ująć... pyszna
Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie
Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie
Prześlij komentarz