Jedzenie ryb sprawia mi zawsze niemały kłopot – ciężko jest przebrnąć przez liczne ości i nie lubię uczucia, że może o jakiejś zapomniałem i ta gotowa mi za chwilę stanąć w gardle. Jeżeli macie podobny problem to belona jest rybą właśnie dla Was!
Jej ości są koloru niebieskiego więc bez
problemu będziecie w stanie wyłuskać wszystkie ( niebieski barwnik
to skutek działania biliwerdyny -
związku chemicznego
występującego w naturze, nadającego turkusowe zabarwienie).
Belona występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym i Morzu Bałtyckim. Wydłużonym kształtem przypomina nieco węgorza, lecz ma znacznie wydłużoną
głowę z charakterystycznym „dziobem” i ostrymi zębami, ma też inny kolor.
Mięso belony jest jasne,
ma bardzo delikatny smak i przyjemną konsystencję. Rybę
najczęściej przeznacza się do wędzenia, lecz dobrze smakuje także
smażona. Moim zdaniem jednak niezapomnianych wrażeń kulinarnych
dostarcza przygotowana na grillu, gdyż po pierwsze jest w takiej
postaci najzdrowsza, a po drugie zachowuje idealną kruchość.
Belonada to odbywający się co roku festyn i zarazem turniej w poławianiu belony. Sezon na tę pyszną rybę trwa nad Bałtykiem około tygodnia i tylko raz roku możemy nacieszyć swoje podniebienia i żołądki jej smakiem.
Wędkarze łowią belonęw trakcie tarła w Zatoce Gdańskiej jako przynęty używając najczęściej
szprotek. Podobno złapanie ryby nie nastręcza kłopotów, a jak powiedział spotkany w Pucku uczestnik turnieju „ryby praktycznie same wskakują na pokład”.
Niepowtarzalną okazję
do skosztowania świeżej Belony będziecie mieli za rok,
najprawdopodobniej w ostatnim i przedostatnim tygodniu maja.
Zapraszam nad Zatokę Gdańską!
(Dobrą Belonę prosto z
kutra rybackiego można w „sezonie łownym” zakupić niemal
codziennie w godzinach porannych w Gdyni Orłowie na lewo od mola i w
puckim porcie – google it ) .
Niebieskie ości belony bardzo łatwo wyjąć. Na zdjęciu ryba z grilla. Foto zrobione podczas festynu Belonada 2012. |
Agata i jej wędzona, belonowa zdobycz. Foto z festynu Belonada 2012 w Pucku. |
Agata pokazuje kręgosłup zgrillowanej rby. Cena na festynie - ok. 8 zł (w tym frytki, surówka i cytrna). |
14 komentarze:
Ciekawe czy tp gryzie :-)
nawet smaczna, i chuda :)
pycha
wyśmienita... nic dodać nic ująć... pyszna
Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie
Musisz bardzo uwazac i nie pokazywac palcami bo odgryzie
Bzdury piszesz niech ci odgryzie głupi łeb
Jutro jadę na belonę zobaczymy jaki będzie efekt
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
Pierwszy raz widzę taką rybę i już mnie oczywiście zastanawia jak ona smakuje. Jeśli chodzi o mnie to ja bardzo chwalę sobie rybę od https://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę powiedzieć, że właśnie to z tej firmy kupuję łososia. Tym bardziej, że w końcu ryba jest bardzo zdrowa.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
56 yr old Account Coordinator Derrick Cater, hailing from Drumheller enjoys watching movies like "Outlaw Josey Wales, The" and Driving. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. kliknij, aby przesledzic
adwokat rzeszow podzial majatku
Prześlij komentarz